Web Analytics Made Easy - Statcounter

تعریف و تعیین حریم برای شهرها، ابزار رسمی و قانونی سیاستگذاری و برنامه ریزی برای هدایت و کنترل توسعه و نظارت بر ساخت وسازها در پیرامون شهرها و کلانشهرها است.

 مدیریت قلمرو حریم شهرها همیشه امری چالش برانگیز بوده است؛ به ویژه حریم کلانشهرها که با تقاضا و فشار شدیدی برای توسعه و ساخت وساز  روبه رو بوده اند، ((قانون تعاریف محدوده و حریم شهر، روستا و شهرک و نحوه تعیین آنها))  در سال 1384 که در آن دهیاریها به عنوان یک نهاد محلی کنترل ساخت وساز را خود در محدوده روستاهای واقع در حریم برعهده گرفته اند و شهرداری مرکز دیگر اختیاری در زمینه کنترل ساخت وساز روستاهای واقع در حریم شهرها ندارد، شرایط بسیار بدتری را برای اداره و مدیریت این قلمرو ایجاد کرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این قانون به عنوان مهمترین قانون در زمینه تعیین محدودههای شهری بوده است که با توجه به برخی ضعفهای آن، سبب شده آبادیهای پیرامون مناطق کلانشهری به صورت نواحی منفصل شهری درآمده و توسعه شهری را به صورت جسته و گریخته رقم

زند.

 علاوه بر این به دلیل عدم تعیین تکلیف وسیاست گذاری مناسب درفواصل بین این نواحی با کلانشهر و رونق ساخت وساز در این مناطق،فضای بین شهر و نواحی جدید، بتدریج پرشده وباعث گسترش افقی یا

اسپرال شهر خواهد شد. همچنین باتوجه به تفاوت های موجود در بافت های روستایی و وضعیت اقتصادی- اجتماعی حاکم بر ساکنان، نابرابری های زیادی در فضای شهری وجود خواهد داشت که در ساختار فضایی

شهر مشهد اثرگذار خواهد بود و باعث آشفتگی و دوگانگی در ساختارفضایی شهر خواهد شد؛ به عبارتی سیاستهای محدودیت شهری در ایران تاکنون در جلوگیری از توسعه پراکنده شهر، کارآیی لازم را نداشته و

برخی نقاط ضعف آن سبب گردیده که همچنان شاهد توسعه های شهری و شکل گیری حاشیه نشینی در مناطق کلانشهری باشیم.

شهر مشهد مقدس با دارا بودن قریب70 روستادر حریم خود امروز از غرب به شهرستان بینالود ( طرقبه و شاندیز) چسبیده است، و در محور شمال شهر در بخش مرکزی چندیدن روستا کاملا متصل به بلوار انتهایی شهر شده اند و در شرق نیز وضع بهتر از این موارد نمی باشد.

یکی سیاسـت که  برای جلوگیری از گسـترش شـهرها و مهـار رشـد شـهری در ایـران، ایجـاد کمربند سـبز شـهری اسـت،در برنامـه دوم پنـج سـاله توسـعه اقتصـادی، اجتماعی و فرهنگـی کشـور در سـال 1374 ،ایجـاد کمربنـد سـبز بـرای هفت کلانشـهرهای  کشـور به منظـور کاهش آلودگـی هـوا تصویـب شـد- و »ضوابـط جلوگیـری از افزایـش محـدوده شـهرها، مصـوب 1378 »کـه کمربنـد سـبز را بـه عنـوان ابـزار کنتـرل کننده محـدوده شـهرها درنظـر گرفته اسـت- که در شهر مشهد نیز این سیاست در حال انجام است اما به دلیل رشد زیاد روستاها و اتصال آن ها به شهر علنا کمربند سبز برخی از آن ها را دور خواهد زد،در همین راستا پیشبینی می شود از سال  1400 روستای کال زرکـش نیـز بـه شـهر تبدیـل خواهـد شـد کـه در آن برهـه زمانـی 13149 نفـر جمعیـت خواهد داشـت  البته امروز سـه آبـادی دوسـت آبـاد، کشـف و منـزل آبـاد  به حالت روستا شهر در آمده اند که آنها نیز قابلیت پیوستن به شهر را دارند و با توجـه بـه جمعیـت چهار روستا ، در مجمـوع 83030 نفر جمعیت منفصـل در این 4 آبادی خواهـد بـود. لـذا مجمـوع جمعیـت ایـن نواحی و سـه ناحیـه منفصـل فعلـی بـه 196408 نفر خواهد رسـید، یقینا این گرفتاری و مشکلات به وجود آمده به دلیل عدم جامع نگاری مدیران وقت شهری مشهد است که در ایجاد کمربند های لازم سبز و صیانت از زمین های کشاورزی و عدم تغییر کابری ها محکم برخورد نکرده اند، البته  ناقص بودن قوانین شهری و عدم توجه قانون گذار به این مسائل نیز از دیگر دلایل آن می باشد، و این خطاها باعث می شود وسعت شهر افزوده شود آن هم در یک ساختار نابرابر و تبدیـل اینگونه روستا هـا به ناحیه ای از مادرشـهراصلـی طبق تبصره 2 ماده 3 قانون، سـبب خواهد شـدکـه فـرم فضایی- کالبدی شـهر مشـهد به صـورت تکه پاره  و جهش قورباغه ای تبدیل شـود.

علاوه بـر ایـن بایـد توجه داشـت که توسـعه جسـته و گریختـه در گـذر زمـان باقـی نخواهـد ماند و بـه دلیل فاصلـه ایـن نواحـی با مشـهد و عـدم تعییـن تکلیف یا طـرح هـای کارشناسـی بـرای زمیـن هـای بیـن ایـن نواحـی بـا مشـهد، سـاخت و سـاز در آن رونـق گرفتـه و در اثـر رشـد جمعیـت، بتدریج نواحی خالی از سـکنه تبدیـل بـه فضاهایـی سـاخته شـده گردیـده و در واقع فضاهـای خالـی را پـر خواهند نمـود. در نتیجـه فاصله بین مادر شـهر مشـهد و هرکدام از ایـن نواحی منفصل بـه تدریـج تکمیـل شـده و جزو محـدوده شـهری قرار خواهنـد گرفـت کـه در آینده مشـهد را به کلانشـهری بـا وسـعت بسـیار زیاد و رشـد پراکنـده تبدیـل خواهد نمـود که نـه تنها از نظـر اجتماعی، اقتصادی و زیسـت محیطـی، بهینـه نخواهـد بـود بلکـه از نظـر کنتـرل و مدیریت شـهری نیز، دشـوار خواهد بود و منابع بسـیار گزافـی را طلـب خواهد نمـود.

یقینا دوره آینده مدیریت شهری مشهد روزهای سختی را برای این روند رو به رشد خواهد داشت و نیازمند است مدیران محترم استانی و شهری و با توجه به اهمیت کلان شهر مشهد مدیران ملی، هم اکنون به فکر بافت فرسوده روستاهای متصل به شهر مشهد باشند، تا به یک مدیریت جامع در حوزه مدیریت حریم شهر مشهد برسیم.

 

محسن قدیمی باقرآباد

مولف و کارشناس علوم سیاسی

 

 

منبع: خبرگزاری برنا

کلیدواژه: حریم کلانشهر ساخت وساز حریم شهر شهر مشهد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.borna.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری برنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۸۳۲۶۴۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حبس هشت ساعته سایپا در اتوبوس بین شهری!

به گزارش ورزش سه، مجتبی سرآسیایی سرمربی تیم سایپا پس از شکست دو بر یک تیمش مقابل ملوان در نشست خبری حاضر شد و درباره شرایط تیمش گفت: من از این بازی لذت بردم. تیم تارتار یک تیم گردن کلفت، تاکتیکی و فوق العاده است و همچنین از شور و هیجان ورزشگاه لذت بردم.‌ درود می‌فرستم به شرف بازیکنان تیمم که با وجود خستگی زیاد، تمام وجودشان را گذاشتند تا پرچم تیمشان را بالا نگه دارند و مقابل این تیم مقاومت کردند.

او ادامه داد: دقیقا تا لحظه آخر بر اساس کار های تاکتیکی کار کردند و یکی دو مسئله است که باید درباره آن صحبت کنم. از چند زاویه پنالتی را دیدم و نسبت به این صحنه هیچ مشکلی ندارم. همه‌اش فوتبال بود و به هیچ وجه پنالتی نبود. دوست دارم شما هم ببینید اما فوتبال این است پنالتی گرفته شد و ما هم که به بازی برگشتیم، فایده‌ای نداشت. گل دوم را خوردیم و این اشتباه به ما لطمه زد. درباره نکته‌ای که می‌خواهم صحبت کنم که مسئله دیگری اتفاق افتاد. من حداقلش می‌گویم که بخواهیم یک روز زودتر حرکت کنیم تا ریکاوری خوبی داشته باشیم. ما با اتوبوس ۵ ساعت در راه بودیم و ۷ ساعت معطل شدیم. باید پیش بینی این اتفاق را می‌کردیم. من از مدیریت باشگاه خواستم تا شرایط ریکاوری را با توجه به پروازها درست کند. ما از سازمان لیگ خواستیم بازی را یک روز عقب بیاندازند چون ما از عسلویه دیرتر برمی‌گردیم. تمام تعویض‌ها از سر این بود که بچه‌ها دچار گرفتگی شدند. اینکه من واقعا گله‌مند هستم و متاسفانه با ما همکاری نشد. ما تلاش کردیم چهارشنبه بیاییم و ریکاوری کنیم اما متاسفانه این اتفاق افتاد. ما به خودمان باختیم و این بچه‌ها باید به غیرتشان درود فرستاد.

سرمربی سایپا تاکید کرد: بچه‌ها ۵۰ درصد پول گرفتند و به قول مدیران قرار بود باز هم پول بگیرند اما چک یک ماهه گرفتند و من باید از حق بازیکنانم دفاع کنم. ما لیگ را از دست دادیم و نمی‌خواهم در این شرایط قرار بگیرم. ما اینجای داستان هستیم و این چک یک ماهه اثر گذاشته و روی شرایط کاری ما اثر گذاشته است. آنها گفتند چک‌ها به شرط وصول در پایان فصل، ۶۵ درصد حقشان را گرفتند. این چیزهایی است که می‌توانست خیلی بهتر مدیریت شود. اتفاقات دیگری هم است که از مدیریت خارج است و می‌شد بهتر رفتار شود. ما ۸ ساعت در اتوبوس بودیم و همه دچار گرفتگی بودند. ملوان و این جو خاص بود اما ما به خودمان باختیم.

سرآسیایی در پایان گفت: من سعی کردم منصفانه رفتار کنم و صحنه های تاثیرگذار را ببینم. ده بار جلو و عقب کردم که ببینم چه شده. آن صحنه تاثیرگذار بود و ما یک هیچ عقب افتادیم و این پنالتی نبود. بازی را بسیار خوب مدیریت کردند. مهیار زحمتکش از لحاظ اخلاقی و فوتبالی پرچم انزلی‌چی‌ها را در تیم ما بالا نگه داشته و کیف می‌کنیم همچین بازیکنی داریم. خوشحالی بازیکن ما هم می‌خواست واکنش نشان بدهد و اگر چه خوشحالی‌اش خارج از مدار بود ولی بازیکن است. آن لحظه هیجان شدن بود و کار خاصی نبود. خوشگلی‌های بازی را پنهان نکنید.

دیگر خبرها

  • رد طرح رایگان شدن اتوبوس‌های شهری مشهد در کمیته انطباق
  • تمایل عجیب و تمام نشدنی زمین خواران به محدوده جنوبی تهران | مبارزه با ساخت و ساز غیرمجاز ادامه دارد
  • تعیین حریم مشهد با طرقبه شاندیز در انتظار ابلاغ وزارت کشور
  • حبس هشت ساعته سایپا در اتوبوس بین شهری!
  • اماندهی حریم کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان خوزستان
  • ۵۴۳ میلیون دلار، ارزش خدمات باغ ملی گیاه شناسی
  • حمایت ویژه مدیریت شهری از تشکل‌های مردم‌نهاد
  • کدام نواحی ایران در معرض خشکسالی شدید هستند؟
  • کدام نواحی ایران در معرض خشکسالی شدید هستند؟/ کاهش ۱۱ درصدی بارش‌ها در دهه ۱۳۹۰-۱۴۰۰
  • شهردار مشهد: سامانه شمس برای ثبت ایده‌های شهری راه‌اندازی می‌شود